Αρχική ΕΙΔΗΣΕΙΣ Υεμένη: “Έσβησαν” τα σιαμαία βρέφη

Υεμένη: “Έσβησαν” τα σιαμαία βρέφη

Σιαμαία βρέφη

Η καθυστέρηση στη μεταφορά τους εκτός χώρας, κόστισε τη ζωή στα σιαμαία βρέφη, που γεννήθηκαν στην Υεμένη. Οι Χούτι κατηγορούν τον συνασπισμό δυνάμεων υπό την Σαουδική Αραβία.

Τα σιαμαία βρέφη, που νοσηλεύονταν μετά τη γέννησή τους σε νοσοκομείο της Σαναά, στην Υεμένη, πέθαναν το Σάββατο (09/02). Την είδηση γνωστοποίησαν οι αντάρτες Χούτι, οι οποίοι έχουν υπό τον έλεγχό τους την πρωτεύουσα της χώρας.

Οι ίδιοι είχαν απευθύνει έκκληση για την επείγουσα μεταφορά των δύο βρεφών στο εξωτερικό για τον διαχωρισμό τους.

Το αεροδρόμιο της Σαναά είναι κλειστό στις εμπορικές πτήσεις. Κι αυτό λόγω του αεροπορικού αποκλεισμού που έχει επιβάλει ο συνασπισμός δυνάμεων του οποίου ηγείται η Σαουδική Αραβία. Ο συνασπισμός επεμβαίνει από το 2015 κατά των Χούτι.

Μια εξειδικευμένη ιατρική ομάδα από τη Σαουδική Αραβία είχε δηλώσει έτοιμη να αναλάβει την περίθαλψη των δύο βρεφών ηλικίας 14 ημερών. Ωστόσο, στη συνέχεια δεν δόθηκε καμία πληροφορία για την υλοποίηση αυτής της πρότασης.

Ένας γιατρός από την Υεμένη είχε απευθύνει προηγουμένως έκκληση για τη μεταφορά τους στο εξωτερικό.

“Θα ήθελα να μεταφερθούν στο εξωτερικό το συντομότερο δυνατό”, είχε δηλώσει ο Φάισαλ αλ Μπάμπιλι, επικεφαλής στο παιδιατρικό τμήμα του νοσοκομείου αλ Θάουρα της Σαναά. Ο ίδιος εξήγησε ότι το σύστημα υγείας της Υεμένης έχει καταρρεύσει εξαιτίας του πολέμου. Επίσης, λόγω της έλλειψης εξοπλισμού η ομάδα του δεν είναι σε θέση να πραγματοποιήσει την επέμβαση διαχωρισμού των νεογέννητων.

Όπως είχε διευκρινίσει, τα σιαμαία αγόρια είχαν δύο κεφάλια, δύο σώματα, αλλά μόνο δύο πόδια και ένα γεννητικό όργανο.

Οι Χούτι κατηγόρησαν τον συνασπισμό δυνάμεων υπό την Σαουδική Αραβία για τον θάνατό τους, εξαιτίας “της άρνησής του να ανοίξει το αεροδρόμιο της Σαναά για να τους επιτραπεί να μεταφερθούν αλλού για νοσηλεία”, σύμφωνα με ανακοίνωσή τους.