Αρχική ΕΙΔΗΣΕΙΣ Υπουργείο Εργασίας: Εναρμονισμένες με το ΣτΕ οι αποφάσεις για τα αναδρομικά

Υπουργείο Εργασίας: Εναρμονισμένες με το ΣτΕ οι αποφάσεις για τα αναδρομικά

Το Υπουργείο Εργασίας, τόνισε σε ανακοίνωσή του, ότι οι δικαστικές αποφάσεις για την επιστροφή αναδρομικών σε συνταξιούχους, είναι εναρμονισμένες με την απόφαση του ΣτΕ.

Εναρμονισμένες με την απόφαση του ΣτΕ, είναι οι δικαστικές αποφάσεις, για επιστροφή αναδρομικών σε συνταξιούχους.

Αυτή είναι η επίσημη θέση του Υπουργείου Εργασίας, όπως εκφράστηκε μέσω ανακοίνωσής του.

«Οι δικαστικές αποφάσεις για επιστροφή αναδρομικών σε συνταξιούχους, που προβλήθηκαν στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, δεν αλλάζουν τα δεδομένα για τα οποία το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, έχει σαφώς τοποθετηθεί» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Όπως επισημαίνει, το Συμβούλιο της Επικρατείας, με την απόφαση-πιλότο του 2015, έκρινε αντισυνταγματικούς τους νόμους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που επέβαλαν εκ νέου οριζόντιες περικοπές στις συντάξεις το 2011 και το 2012.

«Η παρούσα κυβέρνηση, εναρμονιζόμενη απολύτως με την κρίση του ΣτΕ και συμμορφούμενη με το Σύνταγμα, προχώρησε στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση το 2016.

Έθεσε ενιαίους κανόνες για όλους τους ασφαλισμένους και όλους τους συνταξιούχους, χωρίς διακρίσεις, προστατεύοντας τα καταβαλλόμενα ποσά των συντάξεων» διευκρινίζει.

Επιπλέον, σημειώνει ότι οι γνωμοδοτήσεις του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, το οποίο έχει την εποπτεία των νομικών υπηρεσιών του Δημοσίου, καθώς και η άσκηση εφέσεων από το Δημόσιο, στο πλαίσιο της υποχρέωσής του να εξαντλεί τα ένδικα μέσα, κινούμενο με βάση τις κατευθύνσεις των ανώτατων δικαστηρίων της χώρας, είναι διαδικασίες στις οποίες δεν υπάρχει καμία πολιτική παρέμβαση.

«Είναι προφανές ότι, όταν πρόκειται για δικαστικές αποφάσεις που εναρμονίζονται με την απόφαση-πιλότο του ΣτΕ, η άσκηση έφεσης μπορεί και να μην κρίνεται σκόπιμη από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους».